În scopul reglementării acțiunilor de cooperare în domeniul sănătății dintre PATRIARHIA ROMÂNĂ și CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE pentru susținerea persoanelor care necesită servicii de prevenție, diagnostic, tratament, evaluare, monitorizare și supraveghere a afecțiunilor oncologice, în cursul zilei de astăzi s-a  semnat un protocol.

Protocolul s-a încheiat în scopul creării unui parteneriat activ care să conducă la generarea unui cadru instituțional adecvat nevoii de comunicare/informare pentru orice persoană care se confruntă cu suspiciunea unui diagnostic oncologic, cu recomandare de tratament de specialitate sau servicii de suport, conexe actului medical.

„Este important ca acești pacienți să fie sprijiniți de întreaga societate. Pacientul oncologic este un pacient cronic, pentru că de fapt despre asta vorbim. Îmbinarea asistenței  medicale  cu suportul spiritual reprezintă o modalitate optimă pentru creșterea calității vieții acestor pacienți ” – a declarat dna. Valeria Herdea.

Cu aceeași ocazie, PS Varlaam Ploieșteanul a afirmat: „Este o lucrare pe care Biserica noastră o desfășoară de multă vreme. Punctele principale ale acestui protocol sunt împreună lucrarea în prevenția bolilor oncologice, în diagnosticarea lor precoce, în tratamentul și evaluarea după tratamentele respective”.

Protocolul se înscrie în îndeplinirea obligațiilor CNAS prevăzute de Legea nr. 95/2006[1] de informare a pacienților, de consultanță și asistență în domeniul asigurărilor sociale de sănătate, fără să dubleze activitățile sau rolurile pe care le au alte instituții și organisme în implementarea Planului Național de  Prevenire și Combatere Cancerului în România.

Protocolul de cooperare a fost încheiat  în contextul anului omagial dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor, derulat de către  Patriarhia Română.

Biroul de presă

[1] Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății