În fiecare an, pe data de 7 aprilie, sărbătorim Ziua mondială a sănătății, prilej cu care ne îndreptăm recunoștința și aprecierea către personalul medical. Am intrat în cel de-al doilea an în care personalul medico-sanitar se află în linia întâi în bătălia cu noul coronavirus, care a supus la grea încercare toate sistemele de sănătate din lume.
Pentru a învinge pandemia și a depăși criza provocată de aceasta, este nevoie ca noi toți să luptăm alături de cei care depun eforturi uriașe pentru a ne salva viața atunci când ne infectăm. Dacă anul trecut singura metodă prin care populația putea să ajute la limitarea răspândirii SARS-CoV-2 era aplicarea măsurilor de prevenție si distanțare fizică, apariția vaccinurilor împotriva COVID-19 reprezintă principala armă care ne va asigura succesul acestei bătălii pentru viață.
„Vaccinarea este cea mai sigură și mai eficientă soluție pentru a învinge pandemia. Le mulțumesc medicilor, asistenților medicali și întregului personal care lucrează în sistemul de sănătate pentru efortul susținut și dăruirea de care dau dovadă și îi asigur de toată susținerea mea”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.
Vaccinurile utilizate în campania care se desfășoară în Romania sunt autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). În conformitate cu strategia UE privind vaccinurile convenită cu statele membre, odată ce este autorizat și produs, fiecare vaccin devine disponibil pentru statele membre în același timp și în aceleași condiții. Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate riguros și se aplică măsuri speciale de colectare și evaluare rapidă a informațiilor. Informările referitoare la efectele secundare ale vaccinurilor împotriva COVID-19 depistate în urma monitorizării sunt comunicate către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), care înștiințează profesioniștii din sănătate.
Biroul de presă